PODZIEL SIĘ

Nasiona chia zbierane są z szałwii hiszpańskiej uprawianej w Gwatemali i Meksyku, ale największym producentem i eksporterem jest Australia. To Aztekowie i Majowie w okresie prekolumbijskim odkryli właściwości odżywcze chia, obok fasoli i kukurydzy, stanowiła najważniejszy składnik ich pożywienia.

Co zawierają nasiona chia?

Trudno znaleźć drugą taką roślinę, która zawierałaby tak duże ilości cennych dla naszego organizmu ingredientów. W niektórych przypadkach znacznie przewyższa rośliny uznawane za główne źródło niektórych składników (łosoś – omega-3, szpinak – żelazo, mleko – wapń, len – selen, otręby – błonnik). 100 g nasion chia zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na te składniki, a dodatkowo zawiera jeszcze białko, witaminy, fosfor, potas oraz omega -6. Taki skład nasion musi pozytywnie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu.

Właściwości zdrowotne szałwii hiszpańskiej

Szałwia hiszpańska jest rośliną ekologiczną, ponieważ jej odporność na szkodniki nie wymaga stosowania środków ochrony roślin, nie jest poddawana modyfikacjom genetycznym (GMO). To dodatkowo wzmacnia działanie zawartych w niej składników.

Fot. Nasiona Chia – Sklep ekologiczny www.ekoflos.pl

Nasiona chia wspomagają funkcjonowanie wielu organów i zapobiegają rozwojowi niektórych chorób. Najważniejsze właściwości:

  • Profilaktyka nowotworowa – duża ilość antyoksydantów (przeciwutleniaczy), a zwłaszcza kwasu alfa-linolenowego zapobiega rozwojowi raka piersi i raka szyjki macicy. Skutecznie zwalczają też wolne rodniki opóźniając proces starzenia i pozytywnie wpływając na skórę i włosy.

  • Wspomaganie mózgu i układu nerwowego – nasiona chia poprawiają pamięć, koncentrację, przeciwdziałają chorobie Alzhaimera, łagodzą objawy depresji.

  • Serce i układ krwionośny – omega 3 regulują poziom cholesterolu zapobiegając miażdżycy i chorobie wieńcowej, duża zawartość potasu obniża ciśnienie krwi.

  • Układ kostny – zawartość wapnia, fosforu, magnezu i białka wpływa wzmacniająco na układ kostny, nasiona zalecane są przede wszystkim dla osób uczulonych na białko oraz stosujących dietę wegetariańską lub wegańską.

  • Dostarczają organizmowi energii – w języku Indian chia oznaczało siłę, to dlatego, że nasiona dostarczają duże ilości energii i mogą zastąpić napoje izotoniczne.

Chia nie wymagają mielenia, ich neutralny smak sprawia, że można dodawać je do wielu różnych potraw (zupy, jogurty, serki) lub sporządzać puddingi.

[Głosów:1    Średnia:5/5]