PODZIEL SIĘ
Gliceryna

Wokół gliceryny pojawiło się wiele opinii, które w znacznej części nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Gliceryna sama w sobie jest składnikiem często spotykanym w kosmetykach – możemy ją rozpoznać w INCI (skład kosmetyku widoczny na opakowaniu) po zapisie:

  • Glycerin – gliceryna naturalna lub syntetyczna (nie ma rozróżnienia)
  • Glyceryl Stearate Citrate – substancja emulgująca, która poprawia konsystencję kosmetyku

Jako zwolenniczka kosmetyków naturalnych jestem zawiedziona tym faktem, że większość firm nie rozróżnia na opakowaniach, czy użyto gliceryny naturalnej, czy syntetycznej. Osobiście wolałabym używać tylko tej naturalnej, dlatego wybieram wyłącznie kosmetyki takich firm, które znane są jako marki organiczne.

Gliceryna ma kilka właściwości. Jedne z nich są zupełnie praktyczne, a inne typowo kosmetyczne/upiększające. Gliceryna (nawet ta naturalna) jest dość tanim składnikiem, dlatego w tak wielu produktach występuje. Sama w sobie nie uczula, ale istnieją takie osoby, które mają osobnicze predyspozycje do skórnych wysypów alergicznych podczas kontaktu z gliceryną. Jeżeli podejrzewacie u siebie taką przypadłość, to skierujcie swoje kroki w stronę gabinetu dermatologicznego. Uczulenie na glicerynę jest proste do zdiagnozowania.

Praktyczne zastosowanie gliceryny w kosmetykach:

  • tzw. promotor przenikania – gliceryna z łatwością przenika przez barierę naskórkową i ułatwia transport innych substancji do wewnątrz skóry
  • zapobiega wysychaniu masy kosmetycznej np. przy ujściu tuby
  • tzw. wspomagacz konserwantów – obniża aktywność wody, która jest pożywką dla drobnoustrojów

Upiększające właściwości gliceryny:

  • posiada właściwości higroskopijne i nawilżające
  • łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację naskórka
  • działa ochronnie na skórę
  • wygładza zmarszczki, napina skórę
  • w kosmetykach zimowych chroni skórę przed mrozem i zimnym wiatrem
  • odżywia suche i zniszczone włosy

Gliceryna jak kwas hialuronowy?

Gliceryna ma doskonałe właściwości nawilżające, bardzo zbliżone do naturalnego kwasu hialuronowego. Gliceryna jako substancja higroskopijna umożliwia wiązanie wody w naskórku i jest doskonałym rozpuszczalnikiem dla odżywczych tłuszczów. Nie zaburza balansu hydrolipidowego naskórka, a wręcz tworzy na nim niewidzialny film o właściwościach zatrzymujących wodę w skórze i silnie ochronnych.

Gliceryna naturalna a sztuczna

Glicerynę naturalną pozyskuje się w procesie zmydlania tłuszczów roślinnych (najczęściej tłuszczu kokosowego). Niestety niektóre firmy zamieniają tłuszcze roślinne na zwierzęce. W każdym razie gliceryna jest jakby pozostałością po procesie produkcji naturalnego mydła, więc dlaczego miałaby się zmarnować, skoro można ją jeszcze wykorzystać? Inaczej jest w przypadku gliceryny sztucznej. Pozyskuje się ją z propylenu (gazowy węglowodan uzyskiwany z benzyny). Przypominając sobie o tym, czym jest propylen, dostaję dreszczy. Nie chciałabym go mieć na własnej skórze…

[Głosów:7 Średnia:4.3/5]
Gliceryna – dobro czy samo zło? written by Zespół Goodies.plśrednia ocen4.3/5 - 7oceny użytkowników