PODZIEL SIĘ
Jak stosować olej rycynowy

Olej rycynowy to produkt pochodzenia roślinnego, który pozyskuje się z nasion rącznika pospolitego. Olej rycynowy zawiera estry glicerynowe kwasu rycynolowego i jest wytwarzany w procesie tłoczenia na zimno lub gotowania z wodą, ponieważ wówczas toksyczna rycyna ulega rozłożeniu. Otrzymany w ten sposób olej rycynowy jest w pełni bezpieczny i ma wiele zastosowań. A jak używać oleju rycynowego, by uzyskać zadowalające efekty?

Co zawiera olej rycynowy?

Olej rycynowy posiada gęstą konsystencję, bezbarwny lub jasnożółty kolor i jest bezwonny. Swoje wyjątkowe właściwości olej rycynowy zawdzięcza takim składnikom jak gliceryd kwasu rycynolowego, a także glicerydy kwasów oleinowego, linolowego, palmitynowego czy stearynowego. Co ważne olej rycynowy nie rozpuszcza się w wodzie i ciężko go rozsmarować na skórze, gdy jest chłodny. W takim wypadku można go odrobinę podgrzać poprzez rozcieranie w dłoniach, a dopiero potem należy go zaaplikować w wybrane miejsce. Olej rycynowy dzięki swojej unikalnej formule jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym.

Co zawiera olej rycynowy

Kiedy warto stosować olej rycynowy?

Olej rycynowy najczęściej stosuje się, aby poprawić kondycję skóry, włosów, rzęs, brwi i paznokci. Produkt ten ma również silne działanie przeczyszczające i przeciwzapalne. Dlatego olej rycynowy można stosować w przypadku zaparć, bólów o nieokreślonym pochodzeniu, a nawet do stymulowania produkcji kolagenu. Poza tym olej rycynowy głęboko nawilża skórę i zatrzymuje wilgoć w jej głębokich warstwach, dzięki czemu świetnie się sprawdzi w pielęgnacji suchej skóry oraz można go także stosować do popękanych pięt w postaci maseczki lub okładów. Za pomocą oleju rycynowego można również szybko i efektownie zmyć nawet bardzo ciężki makijaż, a skóra zostanie przy okazji odpowiednio nawilżona i odżywiona.

Kiedy warto stosować olej rycynowy

Jak stosować olej rycynowy?

Olej rycynowy i jego zastosowania sprawiają, że wiele osób używa go na co dzień, aby wzmocnić strukturę włosów, rzęs i brwi oraz nadać im odpowiedniej gęstości. Poprawne stosowanie oleju rycynowego nie jest trudne i nie wymaga specjalnego przygotowania. Produkt ten może być używany jako samodzielna substancja lub jako dodatek do innych kosmetyków. Co ciekawe z oleju rycynowego można również z łatwością przygotować maseczkę i kompres do celów pielęgnacyjnych lub leczniczych. W renomowanych gabinetach kosmetycznych olej rycynowy jest wykorzystywany także do przeprowadzenia profesjonalnych zabiegów typu olejowanie włosów, masaż ciała czy jako odżywka, której zadaniem jest wzmocnienie i przyciemnienie rzęs. Olej rycynowy znajduje również zastosowanie w pielęgnacji paznokci, dlatego stylistki paznokci często używają go, aby wzmocnić płytkę paznokci u klientek. W ten sposób paznokcie stają się twardsze i odporniejsze na złamania, dzięki czemu można bezpiecznie wykonać na nich manicure hybrydowy.

Olej rycynowy można nakładać na skórę przy pomocy dłoni lub specjalnej szczoteczki ruchami okrężnymi. Prawidłowe i regularne stosowanie oleju rycynowego w krótkim czasie przynosi zadowalające efekty w postaci zadbanej i gładkiej skóry. Poza tym olej rycynowy to także świetny środek na wiele popularnych dolegliwości i problemów skórnych, dlatego warto mieć go zawsze pod ręką.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
  • Olej rycynowy jest doskonały na porost włosów oraz brwi. Wzmacnia też rzęsy. Dodatkowo podczas aplikacji przyjemnie pachnie. Znany ze swoich doskonałych właściwości od lat. Kochamy!